Search

Fake news in coronatijdenTijdens de coronacrisis zijn we ook niet bespaard gebleven van fake news. Vele vormen van desinformatie verspreidden zich snel. Het is zorgwekkend hoe kleine leugens snel voor waarheid worden aangezien tijdens deze coronacrisis. Vooral op sociale media circuleren er veel valse berichten.Complottheorieën hoogtij in coronatijd


Mensen grijpen de coronacrisis aan voor verschillende complottheorieën. Ze worden via sociale media snel verspreid. Zo heb je de theorie dat het coronavirus ontwikkeld is in een Chinees laboratorium en dat de farmaceutische industrie het virus zou hebben bedacht om vaccins te kunnen verkopen. Deze theorieën zijn allemaal onwaar. ‘Mensen die complottheorieën verzinnen hebben last van angst en sociale onzekerheid’, zegt Stef Aupers, professor mediacultuur. ‘We consumeren elke dag ook zoveel nieuws dat we op den duur niet meer weten wat echt of nep is.’ Daardoor ziet een deel van de bevolking complottheorieën als een mogelijkheid.

WhatsApp noodbericht


Het bekendste fakenewsbericht is het WhatsApp-noodbericht van het Ministerie van Volksgezondheid. Dit bericht ging heel België rond en het is duidelijk vals. Het bericht was oorspronkelijk niet in het Nederlands, en ook het Engelstalige bericht circuleerde snel op Facebook en WhatsApp. Uit de tweede regel kan je eigenlijk al afleiden dat het nepnieuws betreft. In België hebben we immers geen Ministerie van Volksgezondheid maar een FOD (Federale Overheidsdienst) Volksgezondheid.


Tijdens de coronacrisis zijn we ook niet bespaard gebleven van fake news. Vele vormen van desinformatie verspreidden zich snel. Het bekendste fakenews bericht is het Whatsapp noodbericht van het Ministerie van Volksgezondheid. Dit bericht ging heel België rond en het is duidelijk vals. Uit de tweede regel kan je eigenlijk al afleiden dat het fakenews is. In België hebben we immers geen Ministerie van Volksgezondheid maar een FOD (Federale Overheidsdienst) Volksgezondheid.5G-complot


Het coronavirus en het 5G-netwerk wordt ook aan elkaar gelinkt. Het signaal van de 5G-zendmasten zou effect hebben op de verspreiding van het coronavirus. Vele stralingsexperten hebben dit snel ontkracht. Er ging ook een theorie rond dat Bill Gates in de vaccins chips heeft geplaatst. Deze chips zouden in contact staan met het 5G-netwerk. Deze theorie is onwaar.Complottheorieën vieren hoogtij in coronatijd. Mensen gebruiken vaak de coronacrisis als excuus voor verschillende complottheorieën. Ze worden via sociale media snel verspreid. Het coronavirus en het 5G-netwerk worden ook aan elkaar gelinkt. Het signaal van de 5G-zendmasten zou effect hebben op de verspreiding van het coronavirus. Vele stralingsexperten hebben dit snel ontkracht. Dit is dus fakenews.


54 views0 comments